Powered By Blogger

miercuri, 24 februarie 2010

Iubirea...între oameni!

Iubirea este înrudirea omului cu Dumnezeu. Ea uneşte la maxim persoanele umane fără să le confunde. În iubire se arată plenitudinea existenţei. Iubirea apropie oamenii şi atunci când între aceştia se manifestă sentimente de afecţiune, atunci are loc cea mai frumoasă iubire!


Adăugaţi o imagine

Iubirea în operele studiate


''De la noi la Cladova ''
de Gala Galaction

Gala Galaction este prozator, memorialist şi traducator însemnat al literaturii române.
Nuvela 'De la noi la Cladova' este o opera epică. În opera se narează întâmplări care-l au ca personaj principal pe părintele Tonea.
Prin tema abordată în această operă , scriitorul se încadrează în linia tradiţionalistă a literaturii, dar prin procedeele artistice folosite trece alături de modernişti ca Al. Macedonski, T. Arghezi.
Nuvela tratează tema iubirii şi se realizează pe câteva motive cum ar fi cel al păcatului şi cel al chemării înalte. Cititorul află despre zbuciumul sufletesc al lui popa Tonea în care s-a cuibărit un sentiment mistuitor, de care caută să se elibereze prin rugaciuni. Părintele Tonea este cuprins de dragoste pentru sarboaica Borivoje, tanara sotie a lui jupan Traico, prietenul sau credincios. Dragostea se instaleaza in sufletul preotului in mod fulgerator, aici facandu-se referire mai mult la iubirea ca fatalitate a destinului.
Popa Tonea i-a imprumutat bani lui Traico, si pentru a-si primii banii inapoi, trece Dunarea si merge la Cladova , gasind-o acasa numai pe Borivoje. Dupa ce si-a recapatat banii, popa Tonea afla, din putina romaneasca vorbita de sarboaica , de dragostea care i-o poarta.El simtind la fel, dar avand si obligatii fata de cele sfinte dar si de familie, ii spune ca este mare pacat si ca in afara unei iubiri ca pentru o sora sau ca pentru o fiica a Bisericii, altceva nu ii poate oferi.El se zbate intre sentiment si datorie, punand intrebari la ale caror raspunsuri nu poate ajunge , dar care arata fragilitatea fintei uname.
Afland ca Borivoje este bolnava, popa Tonea trece iar Dunarea si ajunge la capataiul femeii. Acum ceea ce nu fusese posibil in viata lor pamanteasca se realizeaza in rugaciune si credinta:'' Atat cat tinura rugaciunile introductive si zguduitoarea molifta de dezlegare, Borivoje fu fericita atat cat ar fi putut sa fie intr-o jumatate de veac!..''
Popa Tonea, iubind nespus dar neputand sa se abata de la menirea sa, inlesneste, prin rugaciuni, trecerea dincolo a sufletului femeii a care-i dragoste este interzisa , la care doar a visat , astfel aici aparand iubirea ca pasiune malefica, ca boala distrugatoare care duce inevitabil la moarte.
Borvoje mereu
visa la acesta iubire, care pentru inceput crede ca va fi posibila , spera asta din tot adancul inima ei.Dorinta ei a fost spulberata si astfel, din suferinta pentru iubirea neimplinita​ a ajuns la moarte.Pentru ea a fost o iubire durerosa,fara margini , deoarece nu putea fi implinita, dar bucuria a fost nespusa pentru tanara sarboaica atunci cand, in ultimele clipe din viata sa, a stat alaturi de persoana pe care o va iubi mereu, popa Tonea.Dragostea a fost rugul pentru care ea a ars complet, purificandu-se.
Intre cele doua personaje a fost pusa Dunarea, al carei aspect a subliniat sentimentele. Momentul unicii fericiri a celor doi a fost ultima intalnire, fara de pacat, cu conditia atotdivina si atotcuratitoare.

Gala Galaction a reuşit să ilustreze prin această nuvelă, iubirea, sub mai multe forme,captând atenţia cititorului prin impresionanta poveste de iubire neîmplinirea şi prin sacrificiul fcăut de un preot pentru credinţă.